Beyaz Şarap Üretilen Üzümler

BEYAZ ŞARAP ÜRETİLEN ÜZÜMLER

 

Chardonnay

Dünyada en çok bilinen, özellikle Fransız şampanya yapımında kullanılan, yıllandırılabilen şarapla bu üzümden üretilir. Dünyanın 30-50 enlemleri arasında her yerde yetişir. Meşe fıçı ve iklimler aroma profilini etkileyebilir. Orta ve üzeri asiditeye sahiptir, orta ve üstü gövdeli şaraplar verir, meşe fıçıda olgunlaştırılıp şişe de yıllandırılmaya elverişlidir. Burunda limon, sarı elma, ananas, şeftali, vanilya, kızarmış ekmek aroması hissettirirken, damakta limon, narenciye, sarı elma hissedilir.

Riesling

Yetiştiği bölgeye bakmaksızın keskin aroması ile öne çıkar. Bal, çiçek ya da yetiştiği toprakların minerallerini çağrıştıran bir aromaya sahiptir. Chardonnay üzümünden çok daha fazla çeşit şarap verse de onun kadar ünlü değildir.

Sémillon

Dünya üzerinde, beyaz şarap üretiminde kullanılan en önemli üzüm türüdür. Sémillion'dan yapılan şaraplar, hafif yağımsı, az asitli ve ilk zamanlarda hafif aromalı olduğu için genellikle başka üzümlerle karıştırılabilir.

Chenin Blanc

Yüksek kaliteli bir beyaz üzüm türüdür. Bu üzümden yapılan şarapların tadında bal ve ıslak saman aroması hissedilebilir. En belirgin özelliği, asiditesinin yüksek olmasıdır.

Sauvignon Blanc

Güneybatı Fransa kaynaklı, Chordonnay ve Riesling'den sonra gelen kusursuz sayılan beyaz üzüm türlerinden biridir. Çimen, misk ve bektaşi üzümü gibi yeşil meyveleri çağrıştıran güçlü bir aromaya sahiptir.

Gewürtztraminer

En fazla Fransa'nın Alseca bölgesinde yetişen bir üzüm çeşididir. Gewürtztraminer, Alseca'da dikili olan üzümlerin %20'sini oluşturur. Sek olan şarapları, güçlü, dengeli ve kıvamlıdır. Zarif ve yoğun bir aromaya sahiptir.

Muscadet (Melon veya Melon de Bourgogne)

Fransa'nın Loire bölgesinde Nantes şehri çevresinde yetişen beyaz bir üzüm çeşididir. İçme olgunluğuna çabuk ulaşan ve genellikle sek olarak yapılan şarapları, kolaylıkla fark edilecek kadar asitli, hafif, ferahlatıcı ve berraktır.

Viognier

Aroması çok güzel olan ve çok değeerli bir üzüm çeşididir. Sarı rengi, şaraba dikkat çekici bir renk verir. Tadı kayısıyı, kokusu ise çiçeği çağrıştırır.

Marsanne

Bu üzümden yapılan şaraplar genelde sek, kıvamlı, az asitli ve Roussanne şarapları kadar olmasa bile çok zariftir. Elma ve armut aroması kokuları barındırır.

Rousanne

Fransa'nın Rhone vadisinin kuzeyinde yetişen bir beyaz üzüm çeşididir. Şarapları genel olarak sek, kıvamlı, az asitli ve zariftir.

Pinot Blanc

Pinot türünün, Pinot Gris çeşidinden üretilen bir beyaz üzümdür. En iyi şarapları Fransa'nın Alsace bölgesinde yapılır. Bu şaraplar, yumuşak, ferahlatıcı ve az asitli olur.

Emir

Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yetişen yerel bir üzüm türüdür. Yüksek rakımı, volkanik, kireçli toprak yapısını, karasal iklimi seven bu üzüm türü, ismini bölgede hüküm süren Emirlerin masalarından eksik olmamasından almıştır. Yeşil elma, armut, kan portakalı, çamdır aromalarına sahiptir. Sıcak iklimde ise ananas, kivi ve kavun aromalarını anımsatır.

Narince

Türkiye'nin Tokat şehrinde yetişen yerel bir üzümdür. Zarif ve narin anlamına gelen Narince ismine sahiptir. Bu üzüm portakal, greyfurt, yeşil misket limonu, beyaz ananas, incir, akasya, meyve ve çiçek kokuları, fesleğen, olgun yeşil elma, ceviz gibi aromalara sahiptir. Orta gövde ve üzeri, dengeli asiditesiyle meşe fıçıda olgunlaştırılarak yıllanabilen şaraplar yapılır.

Pinot Gris

İtalya'nın kuzeyi ve Fransa, Almanya, Avusturalya, Amerika gibi ülkelerde de yetiştirilir. Yüksek asiditeye sahip düşük gövdeli şaraplardır. Aroma olarak misket limonu, limon, armut, beyaz nektarin ve yeşil elmayı anımsatır. İklime ve yetiştirilen bölgeye göre aroma profili damakta uçuk balımsı, mineralli tatlar bırakır.

Beyaz Şarap Üretilen Üzümler
This site uses cookies. By continuing to use this site, closing this banner, or clicking "I Agree", you agree to the use of cookies. Read our Data Policy for more information.
Kabul Ediyorum